Ik ben een moslim, ask me anything

Alles wat je altijd al van een moslim wilde weten

‘Ik ben een moslim, ask me anything’. Met dat motto gaan de jongeren van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap de straat op. Ze willen angst en onwetendheid wegnemen. ,,Een gesprek kan verhelderend werken,” zegt imam Safeer Siddiqui.

(FRANCISCA MULLER, ZWOLLE)  Bestuurslid en imam Safeer Siddqui wil ook kritische

vragen over moslims en de islam horen en beantwoorden.

JELLE BOONSTRA

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap wil komend weekeinde in Zwolle met zo veel mogelijk inwoners en voorbijgangers het gesprek aangaan over de islam. Tientallen leden van de jongerenafdeling trekken de stad in onder het motto ‘ik ben een moslim, ask me anything’. Bestuurslid én imam Safeer Siddiqui (28) van de in Nunspeet zetelende gemeenschap licht toe.

Wat gaan jullie precies doen?

,,Zo’n dertig mensen van de Ahmadiyya Moslim jongerenvereniging gaan op de ouderwetse manier huis-aan-huisfolders uitdelen over de islam. Wij zijn een vredelievende organisatie die participeert in de samenleving. De jongerenafdeling houdt regelmatig ludieke acties maar heeft nu besloten om het gesprek aan te gaan, om meer begrip te kweken voor ons geloof en te proberen angstgevoelens en misverstanden weg te nemen. Daarnaast gaan we met twee mensen in het centrum van Zwolle staan met borden waarop we mensen uitnodigen om vragen aan ons te stellen. We hebben dat eerder in Den Haag ook gedaan.”

Zes op de tien Nederlanders zouden nog nooit een moslim hebben gesproken

Waarom vinden jullie dit belangrijk?

,,Laatst bleek uit onderzoek dat zes op de tien Nederlanders nog nooit contact hebben gehad met een moslim. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen wel vragen hebben over moslims en de islam, maar die niet stellen, bijvoorbeeld uit angst of onwetendheid. Een gesprek kan verhelderend zijn.”

Dus dit is de kans om alles te vragen wat je altijd al van een moslim wilde weten?

,,Ja, alles mag gevraagd worden. Ook als het kritische vragen zijn. ”

Vragen stellen en beantwoorden is één ding, maar het kan er ook harder aan toegaan.

,,Discussie is prima, het is soms goed om een stevige discussie te voeren. En we houden er ook rekening mee dat mensen boos kunnen worden maar we gaan respectvol met andere meningen om. Ik verwacht een positief effect.”

Zit het winkelend publiek hier wel op te wachten?

,,We gaan niemand lastig vallen, we voelen denk ik wel aan met wie we wel of niet in gesprek kunnen gaan. Maar ik voel me Nederlander en ik wil dat mijn medeburgers de mooie kanten van mijn religie kunnen zien. Vaak gaat het alleen om de rotte appels.”

U maakte zelf eerder dit jaar niet zo’n goede indruk toen u meedeed aan het programma ‘Rot op met je religie’. Daarin was te zien dat u een deelneemster geen hand wilde geven.

,,Ik kan uitleggen waarom dat was. Dat heb ik in het programma ook gedaan, maar dat is eruit geknipt. Ik wil daar met alle plezier over in gesprek, en duidelijk maken waarom bij ons andere regels gelden. Daar maak ik me helemaal geen zorgen over. Ik heb ook alleen maar positieve reacties gehad op dat programma.”